Pași pentru o stimă de sine sănătoasă – redobândirea valorii personale

Stima de sine scăzută ne influențează negativ existența, ducând la deteriorarea relațiilor cu cei din jur, ne poate afecta performanțele școlare sau profesionale, ne poate chiar împiedica să ne bucurăm de viață. Persoanele  cu stimă de sine scăzută experimentează des trăiri negative, evită să încerce lucruri noi, ajungând de multe ori chiar să își neglijeze propria persoana.

Modul în care am ajuns să avem o stimă de sine scăzută este în strânsă legătură cu experiențele negative la care am fost martori în primii ani de viață.

 

Studiile de specialitate arată că, dacă în primii ani de viață am avut parte frecvent de evenimente în care am experimentat lipsa de predictibilitate, abuzul, neglijarea, abandonul, rezultatul poate fi manifestat în prezent sub forma unor credințe negative despre noi înșine. Aceste credințe negative ne ghidează acum  în  modul în care ne evaluăm cu privire la  cine suntem și care este valoarea noastră.

 

La crearea unei stime de sine scăzute contribuie și expunerea la un mediu critic, în care accentul este pus pe lucrurile care nu se întâmplă conform așteptărilor, pe greșeli, pe comparația cu alții, fără a acorda importanță părților noastre bune, reușitelor noastre.

 

Chiar și absența unor experiențe pozitive, în general, ne influențează stima de sine: dacă nu am primit suficientă atenție, încurajări, laude, afecțiune, șansele de a dezvolta o stimă de sine scăzută cresc semnificativ.

 

Atunci când stima noastră de sine este scăzută, ajungem să suferim profund și chiar să experimentăm diverse somatizări.

Pentru a contracara gândurile și emoțiile negative, începem să dezvoltăm o serie de reguli, de ipoteze și de comportamente după care ne ghidăm viața, dezvoltând un sine fals, care duce la pierderea adevăratului sine potențial. Ajungem astfel să fim extrem de fragili, lipsiți de încredere în propriile sentimente și dorințe, perfecționiști, hipersensibili, agitați sau mai predispuși la a simți rușine și vinovăție.

 

Credințele centrale negative despre sine pot fi conștientizate și schimbate printr-un proces de evaluare echilibrată și de vindecare a rănilor cauzate de nevoi neîmplinite.

 

Când lucrăm cu un psihoterapeut la îmbunătățirea stimei de sine, analizăm factorii declanșatori in raport cu experiențele din prezent, care activează sau mențin credințele negative despre sine. Modalitatea de a gestiona acești factori este aceea de restructurare a gândurilor și a tiparelor comportamentale, pentru a influența felul în care ne simțim.

 

Astfel, putem pune bazele  stimei de sine sănătoase, având  un nou set de  credințe despre noi înșine și evaluări ale propriei persoane făcute într-o manieră echilibrată, cât mai realistă.

 

Dobândim instrumentele necesare pentru a ne analiza corect  și pentru a ne evalua cât mai adecvat, luând în calcul atât calitățile, cât și limitele.

 

Acceptând faptul că fiecare om este unic si valoros, ne este mai ușor să ne bucurăm de fiecare dintre calitățile și succesele noastre.

 

O stimă de sine sănătoasă ne face să ne simțim încrezători și stăpâni pe forțele noastre, iar în relațiile cu ceilalți ne ajută să ne simțim văzuți, prețuiți, iubiți, acceptați.

 

Astfel, o stimă de sine sănătoasă ori echilibrată este un bun predictor pentru o viață armonioasă, plină de satisfacții și de bucurii.

 

 

Ce poți face să iți întărești stima de sine

 

  • Concentrează-te zilnic la resursele tale – Dă-ți voie să te descoperi, află ce îți place și ce nu îți place.
  • Dezvoltă compasiune față de tine – Îmblânzește dialogul tău interior, împrietenește-te cu tine, vorbește-ți cu multă blândețe.
  • Sărbătorește micile tale succese – Descoperă bucuria oferită de victoriile zilnice.

În cazul în care îți dorești să lucrăm împreună toate aceste aspecte, sunt aici pentru tine.

 

Te îmbrățișez cu drag,

Cristina Panait-Psihoterapeut integrativ