Mai aproape de adolescentul tău

Adolescența este, fără nici o îndoială, o perioadă în care vulnerabilitatea este pusă la mari încercări. Atât pentru părinți, cât și pentru copii, această perioadă vine cu un bagaj încărcat cu diverse provocări care testează intens relația dintre aceștia.


Ca părinți, putem foarte ușor să cădem în capcana evaluării copiilor noștri, făcând diverse comparații, având diverse așteptări bazate pe amintirea propriilor noastre experiențe cu privire la perioada pe care noi înșine am traversat-o ca adolescenți. În aceste momente, un exercițiu care poate fi util este să ne reamintim cum și pentru noi această perioadă de dezvoltare a însemnat o etapă importantă, plină de frământări, întrebări, căutări, care ne-au oferit lecții importante în calea formării propriei identități.


De cele mai multe ori, dificultatea este dată de tranziția de la părintele copilului mic la părintele de adolescent, în care brusc asistăm neputincioși cum adolescentul nostru ne dă jos de pe piedestalul de părinte care știe tot, care rezolvă tot, care are soluții pentru orice, la părintele care nu mai știe nimic, având în fundal vocea adolescentului care ne reproșează: ”nu pricepi nimic”, “nu mă înțelegi”.


Pentru adolescent, descoperirea propriei identități presupune parcurgerea unor etape precum respingerea anumitor tipare, preferința pentru relaționarea cu cei de vârsta lui, căutarea noului, implicarea socială cu intensitate emoțională crescută, căutarea de variate experiențe, uneori însoțită de trăiri intense.

Chiar dacă adolescentul se comportă ca și cum nu are nevoie de tine, fii alături de el, chiar și atunci când percepția inițială poate fi că el te respinge. Uneori, în spatele unei astfel de atitudini, el încearcă să ascundă multe temeri despre care îi este dificil să vorbească sau pe care nu știe cum să le împărtășească.  

Fii disponibil, ascultă-l cu calm, curiozitate și deschidere: uneori pur și simplu faptul că îi oferi spațiu, un moment de tăcere în doi, în care doar îți simte prezența, în care asculți și încerci să înțelegi chiar și ceea ce nu este spus, foate fi portalul care se deschide pentru ca el să te lase să îl descoperi, pentru ca tu să îl sprijini în propriul său proces de descoperire de sine.


A fi părinte de adolescent este o invitație pentru a-ți exersa și rafina tactul, răbdarea, blândețea, compasiunea, pentru ca tu să reușești să creezi un echilibru între a fi cu el și alături de el, de a fi afectuos și în acelasi timp consecvent cu regulile și cerințele stabilite prin colaborare cu adolescentul tău. Este necesar să fii prezent, afectuos și înțelegător în momentele dificile. Încurajează adolescentul, asigură-l că ești atent, că îl poți sprijini ca el să identifice mai usor care sunt nevoile lui.  Întreabă-l:”Sunt aici, îmi poți spune dacă te pot ajuta cu ceva?” sau ”Îmi dau seama cât îți este de greu, cum să fac să te ajut?”. Aceste întrebări îl vor asigura că îți pasă de trăirile lui,  că  ești disponibil să faci cunoştință cu universul lui interior.


A fi prezent în viața adolescentului tău și a fi conectat cu acesta înseamnă să îți inhibi tentația foarte puternică de a găsi tu soluții la problemele lui. Adolescentul tău are dreptul să testeze, să încerce, să învețe din propriile greșeli și cel mai bine o face când știe că se poate baza pe părintii lui, care ii oferă susținere   și un  mediu familial care încurajează comunicarea, împărtășirea emoțiilor.


Pentru a te conecta sau reconecta cu adolescentul tău, folosește toate ocaziile pentru a-i arăta că este văzut, apreciat, valorizat, implică-l în deciziile luate în familie, mai ales dacă îl privesc pe el. Evidențiază-i resursele, abilitățile, cere-i sfatul într-o problemă, arată-i că într-un domeniu excelează, și că și tu, părintele lui, poți să înveți foarte multe lucruri de la el.


În încheierea acestui articol, va recomand să vizionați filmul “Eighth grade” (2018, regizor Bo Burnham), care promovează comunicarea deschisă între adolescenți și părinții lor, în care suntem invitați să fim martori ai curajului adolescenților care învață să se descopere, să  exploreze, să iubească și să aibă încredere în resursele lor.


În cazul în care îți dorești să lucrăm împreună și la alte aspecte pentru ca tu să ai o relație și mai bună cu adolescentul tău, sunt aici pentru tine.


Te îmbrățișez cu drag,

Cristina Panait-Psihoterapeut integrativ