Corpul meu și rețelele de socializare

“Când te cauți prea mult în privirile altora, riști să devii o jucărie în mâna lor”- Jean-Charles Bouchoux

Imaginea corporală se referă la percepția, gândurile și sentimentele, atitudinile și convingerile unei persoane față de propriul corp. Relația cu propriul corp este poate una dintre cele mai complexe relații pe care le dezvoltăm de-a lungul vieții.

O imagine corporală pozitivă reprezintă acceptarea și mulțumirea referitoare la propriul aspect fizic. De asemenea, înseamnă echilibru psihic, respect pentru corp și preocupare pentru a-l menține sănătos și plin de vitalitate.

 Pentru a evalua cum te raportezi la corpul tău, verifică răspunsurile pe care le oferi la întrebări precum:

  • Există aspecte care te deranjează foarte tarela corpul tău?
  • Te gândești mai mult la ceea ce nu îți place la corpul tău decât la ceea ce îți place?
  • Cât timp petreci făcându-ți griji despre ceea ce ar putea gândi ceilalți despre aspectul tău fizic?
  • Aspectul tău fizic este cu adevărat important în determinarea valorii tale personale?
  • Eviți anumite situații sau activități din cauza aspectului fizic?
  • Consumi mult timp, efort și bani pentru a încerca să retușezi felul în care arăți sau pentru a atinge perfecțiunea fizică?
  • Te preocupă ce haine să îmbraci sau ce cosmetice să folosești pentru a ascunde diverse aspecte ale corpului tău?
  • Cauți deseori informații despre ultimele diete, exerciții sau tratamente de remodelare a corpului, îmbrăcăminte sau cele mai populare tunsori sau vopseluri de păr sau cosmetice?
  • Sentimentele legate de aspectul fizic te împiedică să te accepți sau să te bucuri de viața de zi cu zi?
  • Ai dificultăți în a-ți accepta corpul în care trăiești? Răspunsurile tale afirmative la aceste întrebări indică faptul că imaginea corporală constituie un obstacol care te împiedicăsă trăiești bine în propriul corp, să fii bine cu tine.

 O imagine corporală negativă aduce cu sine alte probleme complexe precum: stima de sine scăzută, sentimente de inadecvare, devalorizare, anxietate, depresie, disfuncții sexuale, tulburări grave de comportament alimentar.

Încrederea sau disconfortul cu care ne percepem corpul, fiecare aspect al simțului corpului propriu pot constitui indicii privind modul în care copii fiind, am avut parte de atingeri, mângâieri, modul în care corpul a fost ținut și susținut și impactul pe care simțul corporal al mamei l-a avut asupra noastră. Așadar aceste experiențe timpurii ne-au creionat modul în care ne raportăm la imaginea noastră corporală, începând de la o vârstă fragedă. Ulterior, relațiile armonioase cu părinții și alți îngrijitori apropriați susțin  construirea unei imagini sănătoase despre propria corporalitate .Aceste modele internalizate sănătoase devin farul după care ajungem să ne ghidăm în raportarea la influențele normelor de frumusețe pe care le regăsim promovate în social- media.

La pol opus se situează experiențele timpurii mai puțin favorabile: relațiile tensionate cu părinții în copilărie și adolescență, un mediu ostil, critic, perfecționismul, comparațiile menționate frecvent sunt factori care influențează semnificativ nesiguranța noastră, făcându-ne să cădem în capcana tiparelor de frumusețe impuse de social-media, preluarea acestor standarde de frumusețe din mediul online și din comunitate.

Cercetările și studiile efectuate în ultimii ani au demonstrat impactul negativ pe care îl au în rândul tinerilor preocuparea și postările excesive privind greutatea, imaginea corporală, exercițiile fizice și dietele.

Într-o industrie care are în prezent aproape 4 miliarde de utilizatori, social- media este parte din cultura timpurilor pe care le trăim. Influența rețelelor de socializare este covârșitoare: studiile arată că durata prelungită a utilizării acestor aplicații este în strânsă legătură cu imaginea corporală negativă: suntem în permanentă expuși la imagini cu corpuri retușate, corpuri fără “defecte”, care ne determină să ne comparăm corpul nostru cu aceste corpuri “perfecte”. De asemenea, programele de editare, filtrele folosite contribuie și acestea la imaginea negativă a propriei corporalități.

Aceste tipare de frumusețe care ne sunt prezentate pe diverse rețele de socializare sunt o invitație să ajungem să ne îndepărtam de la acceptarea diferențelor, iar neacceptarea lor ne menține constant în afara noastră, în afara nevoilor noastre reale, trăind zilnic în acest cerc vicios al „ poate ar fi bine să fac ceva cu corpul meu, să arate mai bine ”, „ poate așa chiar o să mă simt și mai bine ”, așa cum par să se simtă cei care afișează pe rețelele de socializare corpul lor, corp despre care adesea uităm că este retușat, editat și care mereu ne este prezentat într-o lumină pozitivă.

 În ultima perioadă a apărut un nou val de influență pe rețelele de socializare, care promovează acceptarea „imperfecțiunilor” corpului, încurajând aprecierea diferențelor biologice, culturale, sociale. Cercetările recente arată că tinerii sunt influențați în mod pozitiv de acest nou val de idei lansate de diverse persoane care au o mare influență în mediul online. Indicat este ca și timpul petrecut pe rețelele de socializare care prezintă acest tip de conținut să fie limitat. La prima vedere, conținutul acestui nou val pare că poate să impulsioneze tinerii, să îi facă să se simtă mai bine, să se simță acceptați în noua comunitate online. Însă, acest context care aparent este unul pozitiv, nu este consistent pe termen lung. A ajunge la acceptare și la construirea unei imagini corporale pozitive este un proces care necesită mai mult timp decât accesarea unor rețele de socializare care promovează o imagine corporală pozitivă.

Acolo unde problemele imaginii corporale sunt mai complexe, poți apela la sprijin de specialitate.

Alături de un psihoterapeut poți să înveți să îți transformi în mod profund relația cu propriul corp, astfel încât să te simți confortabil în corpul tău, să îl iubești și să îl respecți.

 

Te îmbrățișez cu drag, Cristina Panait-Psihoterapeut integrativ