Lipsa încrederii în sine, stima de sine scăzută, lipsa respectului de sine, motivația scăzută, nu sunt întotdeauna rezultatul unor convingeri limitative sau a absenței încrederii în propriile abilități.
Adesea ce ne poate împiedica este Criticul Interior, acea parte din personalitatea noastră care zilnic evaluează fiecare mișcare și acțiune, criticându-ne în diverse moduri.
Înainte de a începe să pui la îndoială mesajele primite de la acesta, este important să înțelegi cum lucrează această parte a personalității tale.
În cartea “Freedom your inner critic”, Jay Earley descrie 7 tipuri de Critic Interior.
Fiecare tip are rolul său propriu de a evalua un anumit aspect al vieții noastre. În funcție de istoria personală a fiecăruia dintre noi, fiecare avem un Critic Interior, alții poate au mai multe tipuri, sau chiar o combinație între aceste tipuri.
Mai jos redau o listă cu cele 7 tipuri de Critic interior.
1.Perfecționistul
Acest critic interior vrea ca tu să faci lucrurile perfect, fără niciun cusur. Are standarde foarte înalte privind performanța ta, iar atunci când nu atingi aceste standarde, te atacă și îți spune că acțiunile tale nu sunt suficient de bune. Adesea te împiedică chiar înainte de a începe un nou proiect, pretinzând că nu vei fi în stare să îl faci cum trebuie.
Discursul acestui critic este: “Încearcă din greu!” “Dă-ți mai mult silința!” “Depune mai mult efort!” “Nu vei reuși!” ”Sper că nu te oprești aici!” “Munca ta nu are nicio valoare!”
2.Controlorul intern
Această parte din tine are ca sarcină principală să controleze comportamentele impulsive (precum mâncatul în exces, pofta de dulciuri, consumul de alcool, tutun etc). Ori de câte ori vei pierde controlul și vei consuma impulsiv, această parte va începe să te învinovățească și să te critice.
Controlorul intern spune de obicei: “Oh, iarăși ai făcut-o!” “Nu te poți abține!” “Să îți fie rușine!” “Nu ai pic de voință!” “ Nu o să reușești să te abții!”
3.Tiranul
Această parte va face tot ce îi stă în putință să te determine să muncești cât se poate de mult. Ca să te motiveze, o să îți spună că ești leneș sau incompetent și că nu ai realizat nimic până acum. De multe ori este la cuțite cu o altă parte a personalității tale, cea care amână, tărăgănează lucrurile și care nu se apucă să facă nimic.
Acest tiran, care este extrem de exigent cu tine, va avea un discurs de genul: “Ești un leneș!” “Apucă-te de lucru imediat!” “Odihna este pentru cei slabi!” “Nu vei reuși nimic dacă nu te apuci să lucrezi din greu!”
4.Demoralizatorul
Sarcina acestui critic interior este să submineze încrederea în tine și să îți saboteze acțiunile, astfel încât să fii protejat de eșec. Încrederea în tine ajunge la cote extrem de scăzute, încât ajungi să fii “înghețat”, “paralizat”, așa încât nu vei mai întreprinde nicio acțiune. Demoralizatorul îți spune că nu ai nicio valoare și că, indiferent ce vei face, nu vei reuși.
Mesajele pe care ți le transmite Demoralizatorul sunt: “Ești un nimeni!” “Nu ai nicio valoare!” “Haide, nu încerca să faci asta, oricum nu vei reuși să faci nimic!” “Nu are niciun rost.” “De ce să îți pierzi timpul?” “Nu are sens!”
5.Distrugătorul
Acest critic interior îți atacă stima de sine și te face să crezi că ar fi bine să nu exiști. Este o parte care te umilește și te face să te simți plin de rușine.
Este un critic foarte dur, ale cărui mesaje sunt: “Nu ar fi trebuit să te naști!” “Ești o mare greșeală.” “Ești fără pic de valoare!” “Faci umbră pământului degeaba!”
6.Exploratorul vinovăției
Sarcina acestui critic este să te blameze pentru anumite acțiuni sau decizii pe care le-ai luat sau le-ai fi putut lua în trecut. De multe ori te face să îți îndrepți energia către comportamentele tale care i-au rănit pe cei din jur (în special pe oamenii care sunt importanți pentru tine), fără a reflecta dacă acele acțiuni au fost deliberate sau nu.
Acest critic interior ne spune: ”Cum ai putut face asta?” ”O să regreți asta pentru tot restul vieții tale!” “Nu te va ierta niciodată pentru ce ai spus/făcut.” “Nu o să te poți ierta niciodată!”
7.Modelatorul
Acest critic interior are grijă ca tu să te integrezi normelor sociale, să te încadrezi în ceea ce el consideră ca fiind dezirabil într-un cadru bine delimitat din punct de vedere normativ. Te face să devii ca o matriță care se mulează conform valorilor familiei și a principiilor culturale admise. Atunci când te conformezi acestor standarde, Modelatorul te laudă, atunci când te comporți opozițional, te atacă.
Acest critic interior îți spune adesea: “Nu te fă de râs.” ”Capul sus.” “Fă cum ți se spune.” “Ce o să creadă ceilalati?” “Oare ce o să zică lumea?”
De ce este atât de important să înțelegem care dintre aceste tipuri de critic interior sunt părți din psihicul nostru?
Pentru că aceste părți au nevoie să fie cunoscute pentru rolul lor protectiv, pentru ce fac bun pentru noi.
Fără nicun dubiu, la prima vedere, Criticul interior stârnește dezaprobarea noastră, pare a fi acel ticălos de care vrem să scăpăm, cu prima ocazie.
Totuși, dacă reflectăm la fiecare parte a personalității noastre, o să aflăm că acest critic interior a apărut dintr-un motiv extrem de bine întemeiat. Și chiar dacă încearcă să obțină niște rezultate într-un mod care nu este bun pentru noi, cercetându-l în profunzime vom descoperi că ne vrea binele.
Îi pasă să fii în siguranță, îi pasă să nu fi respins, îi pasă să fii evaluat pozitiv de către cei din jur.
Apropiindu-te de Criticul interior cu calm, curiozitate, încredere, creativitate, claritate, curaj, compasiune și dorință de conectare, vei afla cum funcționează aceste părți din tine care încearcă să te protejeze de durere.
O modalitate prin care te poți elibera de criticul interior este prin a invita criticul interior la o conversație autentică, plină de dorință reală de a-l cunoaște, de a-l înțelege și de a empatiza cu povestea sa. În acest mod Criticul Interior devine o parte din tine care te susține în a recâștiga încrederea în tine și de a restaura bucuria de a trăi mai bine.